De er dine venner i nøden

Redningen er heldigvis nær. Kolbotn Tannhelse hjelper nemlig alle sine faste innkallingspasienter som har smerter, samme dag. De vil også i størst mulig grad hjelpe nye pasienter. De er der når du trenger dem mest.

Plomben som kneler under vekten av det upoppede popcornet. Du hadde glemt at du har glemt hvordan du syklet uten hendene på styret. Hva nå?

Men hva slags pasienter og tilfeller er det de opplever på tannlegevakta?

– Det er som regel små infeksjoner, knekte jeksler eller fortannskader, forteller Kihlman.

– Det er ofte folk som har tygget på noe. Visdomstenner merker du som oftest over tid. Det kommer sjelden akutt, fortsetter han.

– Hva er den vanligste årsaken til fortannskader?

– Det er nok bikkja at hopper opp i ansiktet ditt, kjevene dine klakker sammen, så ryker en fortann, sier tannlegen.

Innimellom skjer det litt mer spesielle ting. Det er mulig det er en slags yrkesskade, men Kihlman innrømmer at han har et mentalt kartotek over ulike tilfeller.

– Det er fascinerende hvor mange merkelige måter en kan skade tennene på, sier han.

– Kan du dele noen?

– En gang ble jeg oppringt mens jeg var på skitur på Gjersjøen. Da var det en som hadde fått en motorsag i ansiktet. Da tenkte jeg jo at han definitivt ikke burde ringe tannlegen først, men det viste seg at det var selve bladet på en ikke aktiv sag som traff tennene...heldigvis!

– Alt som har motkraft som plutselig glipper er klassisk, fortsetter Kihlman.


Knekte jeksler og forslåtte fortenner

Det som nærmest er garantert, er at uhellet ikke skjer i tannlegens kontortid. Det skjer som oftest i din fritid. Som igjen sammenfaller med tannlegens fritid.

Det har Kolbotn Tannhelse gjort noe med. I 2020 etablerte de en tannlegevakt. For at du skal få den hjelpen du trenger, når du trenger det. Nå står ferien for døren. Da kan det være greit å vite at du kan ringe til vaktnummeret, og en av de tre tannlegene på Kolbotn er i den andre enden av røret.

– Ringer du meg en søndag kveld kan det hende jeg må ta det mandag morgen, men er nøden stor strekker vi oss langt for å hjelpe. Stort sett tar vi alt der og da, og i 2020 hadde vi vakt 365 dager, forteller Thomas Kihlman.

Da de startet opp tjenesten for et drøyt år siden var tanken at de skulle hjelpe sine egne pasienter innen fire timer, som en service overfor dem.

– Erfaringen er at det er en helt unødvendig begrensning. Jeg kan ikke huske at vi ikke har tatt noen inn. Alle får hjelp, sier Kihlman.

Skjer gjerne i ferien

Stort sett tar vi alt der og da, og i 2020 hadde vi vakt 365 dager.
Material property, Font

Thomas Kihlman

Shorts, Shoulder, Leg, Knee, Building, Floor
Slag på tenner som gjør at de løsner, fargeendring eller vedvarende smerter bør undersøkes så raskt som mulig

Material property, Font

Thomas Kihlman

Alle som har opplevd tannverk vet at det gjør vondt. Enormt vondt. Det eneste du tenker på er at den tannen skal ut. Nå. Det føles definitivt ikke som noe alternativ å vente. Knekker du en jeksel, eller mister en plombe er det vanskelig for deg å vite om det er noe du bør fikse umiddelbart, eller om det kan vente en dag eller to.

Vi spør tannlegen om hva som krever umiddelbar behandling.

– Det er til en viss grad individuelt og smerterelatert. Generelt kan en si at slag på tenner som gjør at de løsner, fargeendring eller vedvarende smerter bør undersøkes så raskt som mulig. De siste tjue årene har jeg sett en del traumer. De fleste små og direkte tannrelaterte, da man ellers oppsøker legevakt eller sykehus, forklarer han.

Tannverk er et eksempel på noe som også kan opptre akutt.

– Det hender noen får en betennelse som kommer på et ubeleilig tidspunkt, men servicegraden hos tannlegen i Norge er så høy at noe slikt gjerne kommer trinnvis, forklarer han.

Hos Kolbotn Tannhelse har de også en ordning som gjør at du får time samme dag, om du ringer før 12:00.

– Det betyr at det er veldig få som går inn i helgen med noe som knirker, sier Kihlman.


Hva er akutt?

Vi ønsker å gi den lille tryggheten til våre pasienter. De skal vite at de får hjelp når de trenger det.
Material property, Font

Thomas Kihlman

Det sier seg selv at de nok ønsker at tannlegevakt-telefonen er mest mulig stille i løpet av en kveld eller helg. Det er egentlig ikke så vanskelig å forstå. Det å få en oppringning på søndag formiddag med beskjed om å komme på jobben står ganske langt ned på listen over favorittsysler for de fleste av oss.

Men ringer du, får du svar. Du får også hjelp og råd, uten at du blir møtt av en med sammenbitte tenner i den andre enden av røret.

– Hvis vi først har gått ut med det, må vi stå for det. Da må vi ta den telefonen, sier han.

– Vi ønsker å gi den lille tryggheten til våre pasienter. De skal vite at de får hjelp når de trenger det. For han som flyr over styret på sparkesykkelen er det veldig deilig å slippe å sitte fire smertefulle timer i kø på en tannlegevakt i Oslo, konkluderer Thomas Kihlman.


Må stå for det

LANDSBYTANNLEGEN

Elsker lokamiljøet. Thomas Kihlman har et nært forhold til hjemstedet sitt. Bygda, som han selv sier.

>> Les saken her


STATE OF THE ART

Moderne utstyr. Det er en god stund siden borret som ble pumpet med foten av tannlegen. Kolbotn Tannhelse har det siste innen utstyr.


LYSE LOKALER

Ingierveien 6. Lokalene til Kolbotn Tannhelse ligger i Ingierveien 6 - i første etasje i samme bygg som den offentlige tannlegen, Oppegård tannklinikk. Tvers over gaten for gamle Oppegård Rådhus.ANNONSE FOR KOLBOTN TANNHELSE

PRODUSERT AV NATIVE MEDIA.

Orange

ANNONSE

Product, Azure, Font
Azure, Font