Flere og flere fikser på smilet

– Det å opprettholde en pen tann-fasade er i ferd med å ta en mye større del av allmenntannlegens dag. Dette er gjengs. Folk fikser på smilet, innleder Thomas Kihlman, daglig leder og tannlege hos Kolbotn Tannhelse.

Det er selvsagt mange årsaker til dette. Tilgjengelig teknologi og holdninger er i konstant endring.

Tannlegen i dag gjør ganske mye mer enn å borre hull og trekke visdomstenner. Det har de selvfølgelig alltid gjort, men oppgavene endrer seg i takt med tiden.

Fra tid til annen har Kolbotn Tannhelse hatt gratis konsultasjoner knyttet til Invisalign. Klinikken hadde en åpen dag i begynnelsen av april. Nå åpner de en dag til. Er det noe som har irritert deg eller noe du har tenkt på lenge er onsdag 27. april en dag du bør krysse av i almanakken.

– Det er gratis, men du må ringe og bestille time, påpeker Kihlman.

– Hva består konsultasjonen av?

– Da kommer du for en 20-30 minutters konsultasjon hvor du blir scannet, og vi lager digitale modeller av over- og underkjeven og bittet ditt. Du får litt informasjon om hva det medfører å rette opp dette gliset, og selvfølgelig et prisoverslag, forklarer Kihlman.

Det lages en digitalisert videosnutt som viser tennenes bevegelse fra start til slutt.– Det som er fint er at du får sett et estimat av hvordan resultatet vil bli. Det er veldig forutsigbart. Du vet hva du kjøper. Her kan du uke for uke se hvordan dette vil bevege seg, forklarer Hafid.

Alan Hafid har god erfaring med Invisalign-skinner, og har til gode å høre at folk blir misfornøyd med sluttresultatet.

– De aller fleste synes det går veldig kjapt, sier han.


Book gratis konsultasjon 27. april: Ring oss på 66 80 25 15

Åpen dag

Historisk har den klassiske reguleringen vært løsningen for å oppnå ideell tannplassering. I dag finnes det mindre inngripende alternativer. Kolbotn Tannhelse tilbyr Invisalign for dem som ønsker minst mulig synlighet. Rett og slett en slags light-regulering.

– Dette er tynne plastskinner som klemmes utenpå, så setter vi på noen små plastbiter på tennene som er med og styrer dem, forklarer tannlege og Insvisalign-spesialist Alan Hafid.

– Det er ikke usynlig, men gjennomsiktig. Jeg mener det er det peneste og beste alternativet for å rette opp tennene for dem over 18 år, fortsetter han.

Skinnene må du gå med hele tiden, men du tar dem av deg når du spiser. Denne skinnen brukes i rundt tjue uker for å oppnå ønsket sluttresultat.

– Første uka er det uvant. Tennene vil kanskje føles litt ømme i perioder, så tenker man ikke på det i det hele tatt, sier Kihlman.

Jeg mener det er det peneste og beste alternativet for å rette opp tennene for dem over 18 år.


Material property, Font

Alan Hafid

Hand, Arm, Blue, Sleeve, Finger, Recipe, Gesture, Ingredient, Food

"Light"-regulering

Food, Tableware, Sushi, Ingredient, Recipe, Seafood, Cuisine, Sashimi, Dish
Smile, Table, Sleeve, Beard
Azure, Font
Social group, Plant, Smile, Property, Fixture, Flowerpot, Houseplant, Sleeve, Standing
Drikk vann og spis gress så varer det evig. Men hvis du lever på kaffe og rødvin så varer det til i morgen.


Material property, Font

Thomas Kihlman

En annen behandling som de jevnlig gjør hos Kolbotn Tannhelse, er bleking. Thomas Kihlman mener det er en enkel og ikke minst reversibel behandling, men han foreslår det faktisk svært sjelden overfor de i stolen.

– Jeg kommer ikke til å si at nå har du fått gule tenner, de burde du bleke. Det kan kona si til meg, men jeg kan ikke si det til deg som pasient, sier han.

Om pasienten lurer på bleking kommer spørsmålet i retur. Hva synes de selv?

– Så lenge alt er friskt er det helt normalt at tennene blir gulere i løpet av livet. Har du røyket i 20 år og slutta har du kanskje lyst til å sette en ny standard, og det er greit.

Ofte handler det helt enkelt om å opprettholde tennenes normale farge.

– Det er ikke lenge siden det ble ansett som litt jålete å bleke tennene, forteller Kihlman.

På spørsmål om han spiser sin egen medisin kommer svaret fort.

– Jeg er over femti år og drikker kaffe hele dagen. Det er klart at jeg bruker blekeskinne med jevne mellomrom, sier han.

– Folk spør hvor lenge det varer, da svarer jeg drikk vann og spis gress så varer det evig. Men hvis du lever på kaffe og rødvin så varer det til i morgen, sier han og smiler.

Bleking har blitt vanlig

Green, Azure, Table, T-shirt
Skal du være samme sted i 30 år må du passe på at du gjør ting riktig for folk.
Material property, Font

Thomas Kihlman

Enkelte ganger kommer noen inn døren med ønsker med inngripende endringer. Da blir han mer konservativ. Det er kanskje også landsbytannlegens rolle.

– En sjelden gang kommer det noen som vil ha det helt perfekt, selv om utgangspunktet er «perfekt». Da blir det ikke noe av, og jeg forklarer at jeg ikke får gjort dette så mye bedre.

– Skal du være samme sted i 30 år må du passe på at du gjør ting riktig for folk. Be folk tenke seg om. Finne ut hvor de skal, fortsetter han.

Så er det ikke minst stor forskjell på hva hver enkelt er fornøyd med.

– Noen kommer inn og synes de har kjempestygge tenner, så sandblåser vi de og de går ut og smiler fra øre til øre. Det koster 1200 kroner. Andre går ut med porselensfasetter i hele munnen til 150.000. Begge er 95% fornøyd, de hadde bare forskjellige terskler.

Sier ikke ja til alt

Han mener at nøkkelen til suksess er å finne ut hva de faktisk vil ha, hva de vil bli fornøyd med. Hvor begynner de, og hvor skal de ende opp. Rett og slett være en rådgivende part.

– Om det er snakk om litt større behandlinger ber jeg folk gå hjem og tenke i to uker, fortelller Kihlman.

For gjør du først noe irreversibelt er det ingen angreknapp.

– Skal jeg begynne å slipe på tenner eller sette på porsele jeg ikke kan ta av, ja da er det ikke noen vei tilbake. Det er store avgjørelser, understreker han.

Det er sjelden han opplever at det kommer inn folk som skal ha et glinsende Hollywood-smil.

– Her i Norge er det gjerne sånn at det skal være subtilt fint. Det skal ikke synes, sier Thomas Kihlman.Kartlegging er nøkkelen

Et lite dytt i riktig retning

Det er gjerne de unge voksne de ser minst til på tannlegekontoret.

– Fra naturens side er det slik at mye går bra, selv med relativt liten innsats i ungdomsårene. Da får man gjerne som ung voksen at det er slik det alltid vil være. Slik er det ikke, advarer tannlegen.

Han anbefaler sterkt å komme i gang med forebyggende behandling, motivasjon for egeninnsats og eventuell inngrep tidlig, rett etter at skoletannlegen har strøket deg fra listene. Det er kanskje lett å se for seg at man hopper bukk over dette en god stund i 20-årene. Om ikke tannlegen gir skrekk i seg selv, vil kanskje regningen være avskrekkende nok.

– Et julegavetips til foreldre med "barn" under 30 år er gavekort på en kontroll hos tannlegen, tipser Kihlman.

– En liten dytt er ofte nok til å komme i gang med gode vaner, legger han til.ANNONSE FOR KOLBOTN TANNHELSE

PRODUSERT AV NATIVE MEDIA.

Orange

ANNONSE

Product, Azure, Font
Azure, Font